uit de ghetto flirte. het was volgens de critici zeker verdacht. maar dat zouden we dan ook kunnen scharen onder het labeltje van de diagnose 'borderline' waar de patient altijd de grenzen van het rekbare opzoekt, en niet snapt dat het tolereerbare al lang is overschreden.
wel, supersterren kwamen daar een hele tijd mee weg ( michael jackson ). een ander aspect van de ster madonna dat critici vaak belichten, ook uit perspectief van het labeltje diagnose, is haar relatie met religie. madonna is van huis uit katholiek opgevoed ( italiaanse ouders ). in amerika is dat iets wat als je het hoger op zoekt, zeker in je nadeel is.
in amerika is het de regel : W.A.S.P, en dat staat voor : white, anglo-saxon, protestant. idd. eigenlijk te triest voor woorden in een land dat de naam heeft er voor alle immigranten
waar ook ter wereld te zijn ( the american dream ).
madonna heeft in haar video's en muziek stelselmatig gerebelleeerd tegen religie. clips als 'like a prayer' met aanstootgevende beelden, volgens sponsor pepsi, die daarna dan ook geen sponsor meer was.
voor europese begrippen, en in een land als nederland waar de kerken massaal leeglopen, en mensen het geloof al jaren geleden hebben opgegeven is de rebellie van madonna in haar video's en muziek tegen religie moeilijk te vatten waar het nu precies vandaan komt en waar de knel zit. echter, in amerika, een godvrezende natie, waar god in elke vezel van de samenleving is doordrongen, tot en met die gekke tv-dominees op kabeltelevisie aan
toe, en waar immigranten vaak naar toe gingen vanwege hun geloof omdat ze bijvoorbeeld elders in de oude wereld ( europa ) daarvoor vervolgd werden.
kortom, madonna zat destijds met haar rebellie idd. tegen de achellis van de amerikaanse samenleving aan. critici van de superster hadden ook soms het idee dat madonna al vroeg in haar carriere de hand had geschud met de duivel. dat betekent in amerika nog steeds vaak een pijlsnelle carriere in de muziekentertainment-industrie.
en, er zijn in haar video's ook elementen te vinden waar kenners van duivelse materie deze zeker duiden als uit de koker van satan. juist, vanwege het godvrezende karakter van amerika is er ook een stevige counter-cultuur. de amerikaanse gezegde : 'deal
with the devil' wordt door amerikanen uit de entertainment-sector altijd uitgelegd dat
dat niets anders is dan een heuse sellout, en niets meer. ze verzekeren dat je er niets meer
achter moet zoeken. het is zeker discutabel.
ik ben niet specifiek genoeg thuis in religie en de counter-cultuur om hier een afrondende
conclusie te vellen. madonna was jarenlang toonaangevend.
#The Joker 08
Maak jouw eigen website met JouwWeb